Maak je auto klaar voor de winter!

De winter komt eraan, en dat betekent dat het tijd is om onze trouwe vierwielers voor te bereiden op het barre seizoen. Immers, niets is zo vervelend als ’s ochtends je auto willen starten en ontdekken dat het koude weer roet in het eten heeft gegooid.

Maak je Auto Klaar voor de Winter

Controleer je banden

Het belang van goede banden kan niet genoeg worden benadrukt, vooral in de winter. Het zijn tenslotte je banden die het contact vormen tussen je auto en het gladde, ijzige wegdek. Zorg ervoor dat je banden de juiste bandenspanning hebben, en controleer op slijtage. Overweeg winterbanden als je die nog niet hebt – ze bieden veel meer grip in winterse omstandigheden dan zomerbanden.

De voordelen van winterbanden

Winterbanden zijn gemaakt van een speciaal rubbermengsel, hebben een speciaal loopvlakpatroon en zijn soms uitgerust met spikes. Ze zijn speciaal ontworpen om de minder gunstige wegomstandigheden in de koude maanden aan te kunnen.

Een goede vuistregel voor de vraag wanneer je winterbanden moet gaan gebruiken, is wanneer de temperatuur onder de +7 graden zakt en het weer een week of langer zo blijft. Het is echter beter om deze beslissing te nemen voordat het koude weer intreedt – in de zomer of zelfs in de lente. In deze periode verkopen de meeste bandendealers de wintercollectie van vorig jaar tegen flinke kortingen. Bovendien stijgen de prijzen van winterbanden meestal sterk tegen het midden van de herfst.

Vloeistoffen: tijd voor een check-up

Je auto heeft verschillende vloeistoffen nodig om soepel te blijven draaien. Denk aan olie, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof… je snapt het idee. Zorg ervoor dat ze allemaal op peil zijn en dat de vloeistoffen die speciaal voor de winter zijn, gebruikt worden. Zo voorkom je dat ze bevriezen en je auto vastloopt.

Verwarming en ontdooien

Er is niets vervelender dan een auto die niet opwarmt op een koude winterdag, of erger nog, ruiten die niet ontdooien. Controleer je verwarmingssysteem en de ontdooiingsfuncties van je auto. En vergeet niet een goede ijskrabber in je auto te leggen!

Accu testen en vervangen

Koude temperaturen kunnen een zware tol eisen van je autoaccu. Het is een goed idee om je accu te laten testen voordat de winter invalt. Als je accu al een paar jaar oud is, is het misschien een goed idee om hem te vervangen voordat hij je in de kou laat staan.

Overlevingspakket voor de auto

Dit klinkt misschien een beetje dramatisch, maar een overlevingspakket in je auto kan een wereld van verschil maken als je ooit vast komt te zitten in de sneeuw. Denk aan dekens, water, een zaklamp, een eerstehulpkit, en wat snacks. Beter mee verlegen, dan om verlegen.

Zorg voor een grondige schoonmaak

Schoonmaken is misschien niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om het winterklaar maken van je auto, maar het speelt een cruciale rol. Door je auto grondig te reinigen – zowel van binnen als van buiten – kun je zout, vuil en andere deeltjes verwijderen die je voertuig kunnen beschadigen. En laten we eerlijk zijn, wie wil er niet in een schone, frisse auto rijden?

Investeer in goede ruitenwissers

Ruitenwissers zijn een van die dingen die we vaak over het hoofd zien, totdat we ze echt nodig hebben. Goede ruitenwissers zijn essentieel voor een helder zicht tijdens die winterse buien. Het is dus een goed idee om je ruitenwissers te vervangen voordat de winter invalt.

Insmeren van de deurrubbers

Het is raadzaam om de deurrubbers van je auto in te smeren, vooral tijdens de wintermaanden. Het smeren van de deurrubbers helpt om te voorkomen dat ze bevriezen, wat kan leiden tot problemen bij het openen en sluiten van de deuren van je auto. Er zijn speciale producten beschikbaar om de deurrubbers in te smeren, maar je kunt ook siliconenspray of vaseline gebruiken.

Controleer je verlichting

Nu de dagen korter worden, zullen we meer in het donker rijden. Goede verlichting is daarom cruciaal. Controleer of al je lichten goed werken – van je koplampen tot je richtingaanwijzers en remlichten. Zo blijf je veilig en zichtbaar op de weg, zelfs in de donkerste wintermaanden.

Denk aan je verzekering

Het is altijd een goed idee om even je autoverzekering na te kijken. Zijn alle nodige dekkingen inbegrepen, zoals hulp bij pech onderweg? Een beetje voorbereiding nu kan je later veel stress en kosten besparen.

Extra informatie

Waarom zijn winterbanden belangrijk?
Hoe maak je je woning winterproof?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *