Wees lief voor de vogels in de tuin tijdens de wintermaanden

De winter kan een moeilijke tijd zijn voor onze tuinvogels, maar met een beetje zorg en aandacht kunnen we hun leven een stuk gemakkelijker maken. Laten we dus samen de handen uit de mouwen steken en leren hoe we lief kunnen zijn voor de vogels in onze tuin tijdens de wintermaanden.

Wees lief voor de vogels in de tuin tijdens de wintermaanden

Zorg voor voldoende voedsel

In de wintermaanden kan het vinden van voedsel voor vogels een ware uitdaging zijn. Insecten zijn schaars, bessen zijn opgegeten en zaden zijn bedekt met sneeuw. Dat is waar wij binnenkomen! Door de vogels bij te voeren, kunnen we ze helpen de winter door te komen. Denk aan vetbollen, pinda’s, zonnebloempitten of speciaal vogelvoer uit de winkel. Zorg er wel voor dat je het voer op een veilige plek hangt, weg van katten en andere roofdieren. En onthoud: vogels hebben een constant aanbod van voedsel nodig tijdens de winter, dus zorg ervoor dat je regelmatig bijvult.

Wat kunnen we ze het beste te eten geven?

Er zijn verschillende soorten voedsel die je aan vogels kunt aanbieden tijdens de wintermaanden:

Vetbollen
Deze zijn een geweldige bron van energie voor vogels tijdens de winter. Ze zijn rijk aan vet, wat de vogels helpt om warm te blijven. Je kunt vetbollen kopen in de winkel, of je kunt ze zelf maken. Gebruik hiervoor ongezouten frituurvet, smelt dit in een pannetje en voeg vogelvoer toe. Laat het drogen in de vorm die je wilt, bijvoorbeeld een tulband of een kopje. Of hang er een touwtje in om het vet te kunnen ophangen​​.

Zonnebloempitten en pinda’s
Zonnebloempitten zijn ook een uitstekende bron van vet. De zwarte zaden bevatten meer vet dan de gestreepte. Als je geen rommel in de tuin wilt, kun je kiezen voor gepelde zonnebloempitten. Bepaalde vogelsoorten, zoals koolmezen, pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten, zijn dol op pinda’s. Je kunt pinda’s in een silo aanbieden, of ze aan een ketting rijgen. Een pot met vogelpindakaas kan ook, maar gebruik geen gewone pindakaas, daar zit te veel zout in​.

Fruit
Veel vogels houden van fruit, vooral als het vers is. Appels, peren en bessen zijn allemaal goede opties. Je kunt het fruit in je tuin laten liggen of het in stukjes snijden en in een voederbakje doen.

Gedroogde insecten
Gedroogde insecten zoals meelwormen kunnen een goede bron van eiwitten zijn voor vogels. Deze kun je online kopen of bij een dierenwinkel.

Zorg er altijd voor dat het voer dat je aanbiedt schoon en droog is. Als het voer nat wordt, kan het gaan schimmelen, wat schadelijk kan zijn voor vogels. Het is ook belangrijk om regelmatig vers voedsel aan te bieden en de voederplekken schoon te houden om ziektes te voorkomen.

Vergeet het water niet!

Vogels hebben niet alleen voedsel nodig om te overleven, maar ook water. En in de winter kan dat een probleem zijn. Waterbronnen vriezen vaak dicht, waardoor vogels geen toegang meer hebben tot het water dat ze nodig hebben om te drinken en hun veren schoon te houden. Je kunt helpen door een vogelbadje in je tuin te plaatsen en ervoor te zorgen dat het water niet bevriest. Dit kan je doen door een verwarmingselement voor vogelbadjes te gebruiken of door regelmatig warm water toe te voegen om het ijs te smelten.

Bied een schuilplaats

Vogels hebben in de winter behoefte aan een veilige en warme plek om te schuilen tegen de elementen. Vogelhuisjes kunnen hier perfect voor zijn. Als je er al een paar in je tuin hebt, geweldig! Zo niet, dan is het een goed idee om er een paar op te hangen. Zorg ervoor dat de huisjes schoon zijn en op een veilige plek hangen, uit de wind en uit de buurt van roofdieren. En vergeet niet om wat zacht materiaal in het huisje te leggen, zoals stro of hooi, om het extra gezellig te maken voor je gevederde vrienden.

Respecteer hun ruimte

Tot slot, het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel we onze tuinvogels willen helpen, we ook hun ruimte moeten respecteren. Vogels zijn wilde dieren en het is belangrijk om ze niet te storen in hun natuurlijke gedrag. Houd een veilige afstand, maak geen plotselinge bewegingen en vermijd lawaai in de buurt van hun voederplaatsen of schuilplaatsen.

Het bijvoeren van vogels is een prachtige manier om de natuur dichter bij huis te brengen. Door dit te doen, krijg je de kans om verschillende soorten vogels te observeren en meer over hen te leren​.

Maak een ‘rommelhoekje’

Je hebt misschien nog nooit van een ‘rommelhoekje’ in de tuin gehoord, maar het is eigenlijk een geweldig idee! Dit is een plek in de tuin waar je de natuur haar gang laat gaan. Leg er wat takken en stenen neer en stapel ze op tot een soort muurtje. Laat de afgevallen bladeren liggen in plaats van ze op te ruimen. Zo’n rommelhoekje is een ideale plek voor vogels, kleine diertjes, insecten en egels. Tussen de takken en bladeren vinden ze ook in de winter kleine insectjes om te eten. En in de lente? Dan bouwen ze hier hun nestje​.

Plant bomen en struiken

Een andere manier om vogels te helpen is door bomen en struiken te planten. Ze bieden niet alleen een plek om te schuilen en te broeden, maar ze zijn ook een bron van voedsel. Kies voor struiken met bessen, die zijn erg populair bij vogels in de winter. Goede soorten zijn meidoorn, rozenbottel, klimop, kardinaalsmuts of krentenboompje​.

Doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling

Als je echt een stapje verder wilt gaan, waarom dan niet meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling? Dit evenement is een geweldige manier om de vogelpopulatie in je tuin te leren kennen en bij te dragen aan belangrijk onderzoek naar vogels. Wie weet wat voor mooie soorten je ontdekt in je eigen achtertuin​!

Tot slot, onthoud dat het belangrijkste is om van de natuur te genieten. Het zorgen voor vogels in de wintermaanden kan een zeer lonende ervaring zijn en een geweldige manier om de natuurlijke wereld te waarderen. Dus laten we samen de vogels helpen en onze tuinen omtoveren tot een toevluchtsoord voor onze gevederde vrienden tijdens de koude wintermaanden.

Extra informatie

De tuin winterklaar maken, hoe doe je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *