Zonnepanelen in de winter, hoeveel zin heeft het?

Terwijl de wintermaanden aankomen, vragen veel huiseigenaren en bedrijven zich af hoe hun zonnepanelen zullen presteren onder de uitdagende weersomstandigheden. Hoewel het waar is dat zonnepanelen afhankelijk zijn van zonlicht om elektriciteit te produceren, betekent dit niet dat ze volledig stoppen met werken zodra de winter begint.

Zonnepanelen in de winter, hoeveel zin heeft het?

Nog steeds elektriciteit produceren!

De hoeveelheid zonlicht, de buitentemperatuur en de aanwezigheid van sneeuw of ijs zijn allemaal factoren die de efficiëntie van zonnepanelen in de winter kunnen beïnvloeden. Het goede nieuws is dat zonnepanelen nog steeds kunnen functioneren en elektriciteit kunnen produceren, zelfs tijdens de koudste maanden.

In feite kunnen zonnepanelen in sommige opzichten beter presteren bij koud weer dan bij warm weer, aangezien hoge temperaturen de efficiëntie van de panelen kunnen verminderen. Bovendien zijn zonnepanelen vaak op een hoek geplaatst, waardoor sneeuw en ijs gemakkelijker kunnen weg glijden.

Onderhoud is noodzakelijk

Toch zijn er situaties waarin het nodig kan zijn om handmatig sneeuw of ijs van zonnepanelen te verwijderen om de energieproductie te maximaliseren. Dit moet echter met zorg worden gedaan om schade aan de panelen te voorkomen.

Het is ook belangrijk te onthouden dat, hoewel de energieproductie in de winter misschien iets lager is dan in de zomer, zonnepanelen nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit kunnen produceren over het hele jaar. Dus zelfs als de winter komt, blijven zonnepanelen een waardevolle investering in duurzame energie.

Zo efficiënt mogelijk energie genereren

Zonnepanelen kunnen ook in de winter elektriciteit genereren, maar er zijn een paar factoren die hun efficiëntie kunnen beïnvloeden:

Zonlicht
Zonnepanelen hebben direct zonlicht nodig om elektriciteit te produceren. In de winter zijn de dagen korter en de zon staat lager aan de hemel, wat betekent dat de panelen minder direct zonlicht ontvangen. Dit kan de hoeveelheid elektriciteit die ze produceren verminderen.

Temperatuur
Hoewel het tegenintuïtief kan klinken, werken zonnepanelen eigenlijk beter bij koud weer dan bij warm weer. Hoge temperaturen kunnen de efficiëntie van de panelen verminderen. Dus in dit opzicht kan de koudere wintermaanden in sommige gevallen zelfs voordelig zijn.

Sneeuw
Sneeuw kan een probleem zijn voor zonnepanelen in de winter. Als er sneeuw op de panelen ligt, kunnen ze geen zonlicht opvangen en dus geen elektriciteit produceren. Het is echter belangrijk om op te merken dat de meeste zonnepanelen op een hoek zijn geïnstalleerd, zodat de sneeuw er gemakkelijk af kan glijden. Bovendien hebben veel systemen systemen om de sneeuw te verwijderen.

Hoe kun je zonnepanelen ijsvrij maken?

Laat het smelten

In veel gevallen is de beste optie om te wachten tot het ijs en de sneeuw vanzelf smelten. Zonnepanelen zijn ontworpen om warmte te absorberen, wat betekent dat ze vaak sneller opwarmen en smelten dan andere oppervlakken.

Gebruik een bezem met zachte borstels

Als je het proces wilt versnellen, kun je een bezem met zachte borstels gebruiken om het ijs en de sneeuw voorzichtig van de panelen te vegen. Gebruik geen harde of scherpe voorwerpen, omdat deze de panelen kunnen beschadigen.

Gebruik een dakrake (daksneeuwschuiver)

Als de panelen te hoog zijn om veilig te bereiken, kun je een dakrake met een telescopische steel gebruiken. Deze tools zijn ontworpen om sneeuw van daken te verwijderen zonder dat je een ladder hoeft te beklimmen.

Gebruik geen heet water

Het kan verleidelijk zijn om heet water te gebruiken om het ijs te smelten, maar dit wordt niet aanbevolen. De plotselinge temperatuurverandering kan de panelen beschadigen en het water kan bevriezen voordat het de kans krijgt om het ijs te smelten, waardoor het probleem alleen maar erger wordt.

Professionele hulp

Als de panelen niet veilig bereikbaar zijn of als het ijs niet gemakkelijk kan worden verwijderd, kan het de moeite waard zijn om een professional in te huren om het werk te doen.

Overweeg een systeem voor het verwijderen van sneeuw

Er zijn systemen verkrijgbaar die zijn ontworpen om sneeuw en ijs van zonnepanelen te verwijderen. Deze kunnen een investering waard zijn als je in een gebied woont waar sneeuw en ijs een regelmatig probleem zijn.

Het is goed te onthouden dat, hoewel ijs en sneeuw de productie van zonne-energie tijdelijk kunnen stoppen, het verlies aan energieproductie meestal vrij klein is op jaarbasis. Daarom is het vaak beter om te wachten tot het ijs en de sneeuw vanzelf smelten in plaats van het risico te lopen de panelen te beschadigen door te proberen ze schoon te maken.

Extra informatie

Hoe kom je zo duurzaam mogelijk de winter door?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *