Zo maak je zelf die heerlijke authentieke Apfelstrudel

Heb je ooit een hap genomen van een warme, knapperige, zoete Apfelstrudel en je afgevraagd: “Hoe kan ik dit thuis maken?” Lees dan snel verder zodat je straks kunt genieten van je eigen gemaakte Apfelstrudel. Maar voordat we het recept met je gaan delen, eerst een stukje geschiedenis. Want waar komt deze lekkernij eigenlijk oorspronkelijk vandaan?

Zo maak je zelf die heerlijke authentieke Apfelstrudel

Een beetje geschiedenis

Voordat we beginnen, is het altijd leuk om een beetje achtergrondinformatie te hebben, toch? De Apfelstrudel die we vandaag kennen en waarderen, is ontstaan in Oostenrijk. Toch gaat de oorsprong ervan terug naar het 17e-eeuwse Ottomaanse Rijk, dat het concept van strudel of ‘gerolde taart’ introduceerde. Het was pas toen het recept in de handen van Oostenrijkse bakkers kwam dat de Apfelstrudel zoals we die nu kennen, werd geboren.

De perfecte ingrediënten

Het eerste wat je nodig hebt om de perfecte Apfelstrudel te maken, zijn de juiste ingrediënten. Hier is wat je nodig hebt:

  1. Tarwebloem
  2. Appels (Granny Smiths werken het beste)
  3. Suiker
  4. Rozijnen
  5. Kaneel
  6. Citroensap
  7. Boter
  8. Paneermeel
  9. Een beetje geduld en liefde

Een flinterdun deeg is de sleutel

Eén van de meest cruciale stappen bij het maken van een authentieke Apfelstrudel is het rollen van het deeg. Dit moet zo dun mogelijk zijn. Dit bereiken kan wat oefening vergen, maar maak je geen zorgen, zelfs als het deeg niet perfect dun is, zal het eindresultaat nog steeds heerlijk zijn.

De vulling: een harmonie van smaken

Terwijl je deeg rust, is het tijd om de vulling te maken. Snijd de appels in dunne plakjes en meng ze met suiker, rozijnen en kaneel. Voeg wat citroensap toe om de appels fris te houden en hun kleur te behouden.

Daarna smelt je wat boter in een pan en voeg je het paneermeel toe. Bak het tot het goudbruin is. Dit geeft je strudel een heerlijke crunch en zorgt ervoor dat het deeg niet doorweekt raakt door de sappige appelvulling.

Rollen en bakken

Als je deeg uitgerust en dun uitgerold is, en je vulling klaar is, is het tijd om de twee samen te brengen. Spreid het paneermeel gelijkmatig over het deeg uit, gevolgd door de appelvulling. Vervolgens rol je het deeg voorzichtig op, zorg ervoor dat je de uiteinden goed vastmaakt zodat de vulling er niet uitloopt. Bak je strudel dan in een voorverwarmde oven tot het goudbruin en knapperig is. Serveer het warm met wat poedersuiker erover of, als je echt wilt uitpakken, met een bolletje vanille-ijs of slagroom.

Kun je apfelstrudel invriezen?

Ja, je kunt Apfelstrudel heel goed invriezen. Om een Apfelstrudel in te vriezen, volg je deze stappen:

Laat het afkoelen
Het is belangrijk dat je de Apfelstrudel volledig laat afkoelen voordat je hem invriest, om te voorkomen dat er condens in de verpakking ontstaat. Dit kan leiden tot een minder knapperige strudel wanneer je deze weer opwarmt.

Verpak het goed
Snijd de Apfelstrudel in porties, dit maakt het gemakkelijker om later een stuk te pakken zonder de hele strudel te moeten ontdooien. Verpak elke portie vervolgens in diepvriesfolie of plaats ze in een diepvrieszakje. Zorg ervoor dat de strudel goed is afgesloten om vriesbrand te voorkomen.

Invriezen
Plaats de verpakte strudel in de vriezer. Het blijft ongeveer 2-3 maanden goed in de vriezer.

Wanneer je klaar bent om de Apfelstrudel te eten, haal je de gewenste hoeveelheid uit de vriezer en laat je het in de koelkast ontdooien. Daarna kun je het opwarmen in de oven op een lage temperatuur totdat het weer warm en knapperig is.

Extra informatie

Wintersport in Oostenrijk
Zo maak je lekkere oliebollen!
Zo maak je je eigen kruidnoten!
Heerlijke warme chocolademelk maak je zelf

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *