Geef je bomen extra verzorging in de winter!

Als de winter aanklopt, beginnen de bladeren van de bomen te vallen. Het lijkt alsof ze in slaap vallen en ons verlaten, wachtend op de lente om weer tot leven te komen. Maar niets is minder waar! Ze hebben in de winter juist extra aandacht nodig.

Geef je bomen extra verzorging in de winter!

Wat gebeurt er met bomen in de winter?

Veel mensen denken dat bomen in de winter inactief zijn. Maar dat is een misvatting. Bomen zijn eerder in een toestand van ‘rust’, niet anders dan een beer die een winterslaap houdt. Ze hebben hun energie geconcentreerd op hun wortels, in plaats van op het produceren van bladeren en bloemen. Dit betekent dat ze nog steeds water en voedingsstoffen nodig hebben, zij het in kleinere hoeveelheden.

Bomen beschermen tegen winterse weersomstandigheden

De grootste bedreiging voor bomen in de winter is de combinatie van koude temperaturen, wind en sneeuw. Teveel sneeuw kan takken breken, terwijl de droge winterwind de bomen uitdroogt. Bescherm je bomen door een laag mulch rond de basis van de stam aan te brengen. Dit helpt de bodemtemperatuur te reguleren en vermindert waterverlies. Het is ook belangrijk om bomen te snoeien en eventueel te voorzien van boombanden om ze tegen wind te beschermen.

Soortspecifieke aandacht in de winter

Niet alle bomen zijn hetzelfde. Sommige soorten hebben extra aandacht nodig in de winter. Zo zijn fruitbomen zoals appel- en perenbomen vatbaar voor vorstschade. Ze hebben baat bij extra bescherming zoals een jute wikkeldoek of zelfs een boomhoes. Andere soorten, zoals eiken en beuken, zijn in de winter extra gevoelig voor ziekten en plagen. Een regelmatige inspectie en snoeibeurt kunnen hierbij helpen.

De winterverzorging van de tien meest voorkomende bomen

Beuk (Fagus)
Beuken kunnen gevoelig zijn voor strenge vorst. Het is aan te raden om jonge beukenbomen te beschermen met een jute wikkeldoek of boomhoes.

Eik (Quercus):
iken zijn over het algemeen bestand tegen winterse omstandigheden, maar kunnen gevoelig zijn voor bepaalde schimmelinfecties. Regelmatige inspectie en eventueel snoeien is aanbevolen.

Es (Fraxinus)
Essen zijn zeer winterhard en hebben meestal geen extra bescherming nodig. Let wel op de Esdoorntaksterfte, een ziekte die vaak in de winter opduikt.

Linde (Tilia)
De Linde kan gevoelig zijn voor korstmos, een organisme dat vooral in de winter groeit. Regelmatige inspectie en eventueel verwijderen van korstmos is aanbevolen.

Appelboom (Malus domestica)
Appelbomen zijn gevoelig voor vorstschade. Bescherm ze met een jute wikkeldoek of boomhoes, en zorg ervoor dat ze in de winter niet uitdrogen.

Zomereik (Quercus robur)
Net als de gewone eik, zijn zomereiken over het algemeen winterhard. Echter, regelmatige inspectie op ziekten en plagen blijft essentieel.

Plataan (Platanus)
Platanen zijn redelijk winterhard, maar jonge bomen kunnen baat hebben bij extra bescherming tegen strenge vorst.

Perenboom (Pyrus communis)
Net als appelbomen zijn perenbomen gevoelig voor vorstschade. Extra bescherming en zorg ervoor dat ze niet uitdrogen.

Kastanje (Castanea)
Kastanjebomen zijn vrij winterhard, maar kunnen gevoelig zijn voor de kastanjebloedingsziekte. Een regelmatige inspectie in de winter is belangrijk.

Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)
Deze bomen kunnen gevoelig zijn voor bladvlekkenziekte, die in de winter erger kan worden. Regelmatige inspectie en eventueel snoeien van geïnfecteerde takken is raadzaam.

Water geven en voeden in de winter

Hoewel bomen in de winter minder water nodig hebben, moeten ze nog steeds voldoende water krijgen. Vooral jonge en nieuw geplante bomen hebben extra water nodig om de winter door te komen. Zorg ervoor dat je de bomen water geeft voordat de vorst invalt.

Wat betreft voeding, is het raadzaam om bomen te bemesten in de late herfst. Zo kunnen ze de voedingsstoffen opnemen en opslaan voor de winter. Een langzaam vrijkomende meststof is een goede keuze omdat deze de voedingsstoffen geleidelijk vrijgeeft.

Het belang van snoeien in de winter

Snoeien in de winter kan voordelig zijn voor bomen. Omdat ze in rust zijn, hebben ze minder kans op infecties en ziekten na het snoeien. Het is ook gemakkelijker om de structuur van de boom te zien zonder de bladeren, waardoor je gemakkelijker dode of zieke takken kunt identificeren.

Extra informatie

De tuin winterklaar maken, hoe doe je dat?
Wees lief voor de vogels in de tuin tijdens de wintermaanden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *