Elektrisch rijden in de winter, waar houd je rekening mee?

In de wintermaanden moet je rekening houden met bepaalde uitdagingen die je wellicht niet tegenkomt bij traditionele benzine- of dieselauto’s. Hieronder delen we enkele tips en informatie over waar je op moet letten bij elektrisch rijden in de winter.

Elektrisch rijden in de winter, waar houd je rekening mee?

Accu- en bereikverlies

Het eerste punt waar je rekening mee moet houden bij elektrisch rijden in de winter is het bereik van je auto. Koude temperaturen kunnen het bereik van je auto verminderen door de hogere energiebehoeften voor de verwarming van het interieur en de verminderde prestaties van de accu in de kou. Het is dus van groot belang om jouw ritten goed te plannen, met name als je een langere afstand moet afleggen.

Tips om het bereik te vergroten

Het goede nieuws is dat je maatregelen kunt nemen om het bereik van je auto zo groot mogelijk te houden, zelfs in de winter. Probeer je auto, indien mogelijk, binnenshuis te parkeren waar de temperatuur meestal hoger is. Verwarm je auto ook voor terwijl deze nog is aangesloten op de lader, om te voorkomen dat de accu onnodig leegraakt.

Grip en veiligheid

Het tweede belangrijke punt om in gedachten te houden bij elektrisch rijden in de winter betreft de grip op de weg. Elektrische auto’s zijn vaak zwaarder dan traditionele auto’s, wat betekent dat ze meer grip op de weg kunnen hebben. Maar dit is niet altijd voldoende bij ijzige of besneeuwde omstandigheden.

De juiste winterbanden kiezen

De keuze van de juiste winterbanden is dan ook essentieel voor de veiligheid tijdens het rijden in de winter. Deze banden verbeteren niet alleen de grip op de weg, maar kunnen ook helpen om het bereik van je auto te maximaliseren. Sommige bandenfabrikanten bieden zelfs speciale banden aan die zijn ontworpen voor elektrische auto’s, met een lage rolweerstand om het energieverbruik te verminderen.

Verwarming en comfort

Elektrische auto’s gebruiken elektrische verwarming, wat efficiënter kan zijn dan de verwarmingssystemen in traditionele auto’s. Maar deze efficiëntie kan in de winter worden beïnvloed, aangezien de verwarming de accu sneller leeg kan maken.

Maak slim gebruik van de verwarming

Om energie te besparen, kun je gebruik maken van stoelverwarming, indien aanwezig, aangezien deze minder energie verbruikt dan het verwarmen van de hele cabine. Je kunt ook de verwarming lager zetten en een warme jas dragen om energie te besparen.

Laadinfrastructuur en planning

Tot slot, plan je reizen zorgvuldig, met name langere ritten. Het is altijd een goed idee om de laad infrastructuur op je route te controleren en reserveer indien mogelijk laadstations. Houd rekening met het feit dat opladen in de kou wat langer kan duren. Zorg dus voor een warme deken in de auto waar je onder kunt zitten tijdens het laden (en je dus niet de verwarming aan hoeft te houden).

Check laadpunten vooraf

Er zijn diverse laad-apps die je kunnen helpen om laadpunten te vinden en de beschikbaarheid ervan te controleren. Vergeet niet dat het aantal elektrische auto’s blijft groeien, dus het kan tijdens de piekuren druk zijn bij laadstations. Daarentegen komen er dagelijks nieuwe (snel)laadmogelijkheden bij, zodat de dekking van het aantal laadpalen steeds beter wordt.

Noodladingen en opladen onderweg

Het kan ook handig zijn om een draagbare oplader in je auto te hebben voor noodladingen. Zorg ervoor dat je ook de juiste kabels bij je hebt om bij verschillende soorten laadstations te kunnen opladen.

Extra informatie

Waarom zijn winterbanden belangrijk?
Maak je auto klaar voor de winter!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *