De voor- en nadelen van de elektrische deken

Elektrische dekens, een prachtig stukje technologie dat comfort en functionaliteit combineert, zijn een must-have voor iedereen die streeft naar een goede nachtrust, zelfs op de koudste nachten. Elektrische dekens bieden warmte door middel van ingebouwde verwarmingselementen die op veilige en efficiënte wijze worden aangedreven door elektriciteit.

Het is niet alleen een praktische oplossing voor het bestrijden van de kou, maar deze geavanceerde dekens hebben ook een scala aan functies en voordelen die je misschien verrassen. Ze kunnen helpen energie te besparen, pijn te verlichten en zelfs je slaapkwaliteit verbeteren. En dat terwijl je ligt te genieten van de heerlijke warmte die ze verspreiden.

De voor- en nadelen van de elektrische deken

Wat is een elektrische deken?

Elektrische dekens, zoals de naam al aangeeft, zijn dekens met geïntegreerde verwarmingselementen die kunnen worden aangepast om de perfecte, knusse temperatuur te bereiken. Het principe is simpel: sluit het aan, stel de temperatuur in, kruip eronder en voel de magische warmte over je heen vloeien!

De voor- en nadelen van elektrische dekens

Voordelen

Energiebesparing
Als je ’s nachts je verwarming aan laat staan om je warm te houden, kan een elektrische deken je helpen om op energie te besparen. In plaats van het verwarmen van het hele huis, kun je je energie richten op het enige gebied dat je echt nodig hebt – je bed!

Pijnverlichting
Warmte is een bekende methode om spierpijn en -stijfheid te verlichten. Als je last hebt van chronische pijnen of gewoon van een zware trainingsdag, kan een elektrische deken je helpen om de pijn te verzachten en te ontspannen.

Personalisatie
De meeste elektrische dekens hebben instelbare warmteniveaus, zodat je de temperatuur kunt kiezen die het beste bij jou past. Nooit meer te heet of te koud, altijd precies goed!

Nadelen

Veiligheidszorgen
Hoewel moderne elektrische dekens veiliger zijn dan ooit, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik ze nooit bij water, controleer regelmatig de bedrading en vervang ze na een aantal jaar.

Beperkte bewegingsvrijheid
Omdat ze op stroom werken, zul je altijd een stopcontact nodig hebben. Niet ideaal als je van plan bent ze buiten te gebruiken of als je bed ver van een stopcontact staat.

De juiste elektrische deken kiezen

Bij het kiezen van de juiste elektrische deken zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste, zorg ervoor dat je de juiste maat kiest. Er zijn elektrische dekens beschikbaar in alle standaard bedmaten, dus kies degene die het beste bij jouw bed past.

Ten tweede, let op de temperatuurregeling. Zorg ervoor dat de deken meerdere warmteniveaus heeft, zodat je de temperatuur naar wens kunt aanpassen.

Ten derde, kijk naar het materiaal. Kies een stof die je comfortabel en aangenaam vindt, want uiteindelijk is het nog steeds een deken die je over je heen legt!

Kunnen elektrische dekens in brand vliegen?

Hoewel de kans op brand door moderne elektrische dekens vrij laag is, is er altijd een risico aanwezig. Dit komt omdat elektrische dekens gebruikmaken van elektriciteit om warmte te genereren, en als ze niet correct worden gebruikt of onderhouden, kan er oververhitting optreden die in zeldzame gevallen tot brand kan leiden.

Enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van je elektrische deken te waarborgen, zijn onder andere:

Koop een deken met een veiligheidskeurmerk
Zoek naar elektrische dekens die voldoen aan de veiligheidsnormen en zijn getest door erkende keuringsinstanties.

Controleer de deken regelmatig
Kijk uit voor tekenen van slijtage, zoals rafelende draden, verbrande gebieden, of beschadigde bedrading. Als je dergelijke tekenen opmerkt, stop dan met het gebruik van de deken.

Volg de instructies van de fabrikant
Lees en volg de instructies van de fabrikant over hoe je de deken veilig kunt gebruiken en onderhouden.

Vervang oude dekens
Als je deken meer dan 10 jaar oud is, is het wellicht tijd om het te vervangen, zelfs als het nog steeds goed lijkt te werken. Technologie en veiligheidsnormen zijn in de loop van de tijd verbeterd, dus het is de moeite waard om te investeren in een nieuwe deken.

Schakel de deken uit als je deze niet gebruikt
Laat de elektrische deken niet de hele nacht of als je niet thuis bent aan staan.

Met deze voorzorgsmaatregelen in acht genomen, kun je de risico’s van het gebruik van een elektrische deken minimaliseren en op een veilige manier genieten van de extra warmte.

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische deken?

Het stroomverbruik van een elektrische deken varieert op basis van verschillende factoren zoals de grootte van de deken, de ingestelde temperatuur en hoe lang je deze gebruikt. Gemiddeld genomen gebruiken de meeste elektrische dekens tussen de 15 en 400 Watt.

Om een idee te krijgen van hoeveel stroom jouw elektrische deken gebruikt, kun je dit als volgt berekenen:

  1. Zoek op het label van de deken naar het wattage van de deken. Dit is meestal vermeld als een getal gevolgd door de letter “W” (voor Watt).
  2. Vermenigvuldig dit getal met het aantal uren dat je de deken gebruikt om het totale stroomverbruik in Wattuur (Wh) te krijgen.
  3. Om het stroomverbruik om te zetten naar kilowattuur (kWh), het standaard stroomverbruik dat op je energierekening staat, deel je het getal door 1000.

Bijvoorbeeld, als je een deken hebt die 200W gebruikt en je gebruikt deze 3 uur per dag, dan zou je berekening als volgt zijn: 200W * 3u = 600Wh = 0,6kWh.

Dit is uiteraard een vereenvoudigde berekening en het werkelijke stroomverbruik kan variëren afhankelijk van factoren zoals hoe efficiënt de deken is, de kamertemperatuur en de ingestelde temperatuur op de deken.

Hoewel elektrische dekens energie gebruiken, zijn ze over het algemeen nog steeds efficiënter dan het verwarmen van je hele huis wanneer je alleen maar wat extra warmte in bed nodig hebt.

Jouw partner tegen de kou

Met de winter op komst (of misschien al hier), is het tijd om na te denken over hoe we ons warm en gezellig kunnen houden tijdens die koude nachten. Een elektrische deken kan precies dat beetje extra warmte bieden dat je nodig hebt, zonder dat je de verwarming de hele nacht aan hoeft te laten staan.

Ongeacht de kou buiten, met een elektrische deken ben je altijd verzekerd van een warme en knusse nacht.

Extra informatie

Zonnepanelen in de winter, hoeveel zin heeft het?
Hoe kom je zo duurzaam mogelijk de winter door?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *