De lekkerste Glühwein recepten

Bij de sfeer van winterse feestdagen, denk je ongetwijfeld aan een warm glas glühwein, het heerlijke winterse drankje dat harten en handen verwarmt. Waar komt deze lekkernij vandaan en hoe maak je het klaar?

De lekkerste Glühwein recepten

Wat is Glühwein?

Glühwein, ook bekend als gekruide wijn, is een traditioneel winterdrankje dat voornamelijk wordt geserveerd tijdens de feestdagen. Het komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar de populariteit van dit drankje heeft zich over de hele wereld verspreid. Het wordt gemaakt door rode wijn zachtjes te verwarmen en specerijen en andere smaakmakers toe te voegen zoals kaneel, steranijs, kruidnagel, citrusvruchten en suiker. Het resultaat? Een warme, pittige en heerlijk zoete drank die de winterdagen opvrolijkt!

Traditioneel Glühwein recept

Laten we beginnen met een klassiek recept. Dit eenvoudige recept is de perfecte manier om kennis te maken met de basis van het maken van glühwein.

Ingrediënten

  1. 1 fles rode wijn
  2. 1 sinaasappel
  3. 1 citroen
  4. 2 kaneelstokjes
  5. 5 kruidnagels
  6. 2 steranijs
  7. 4 eetlepels suiker

Bereidingswijze

Snijd de sinaasappel en citroen in schijfjes. Doe de wijn in een pan en verwarm deze op een laag vuur. Voeg de schijfjes sinaasappel en citroen, kaneelstokjes, kruidnagels, steranijs en suiker toe. Laat het geheel ongeveer 20 minuten sudderen zonder te koken. Zeef de wijn en serveer warm.

Glühwein met een twist

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren met verschillende smaken en texturen. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen.

Met chocolade

Ja, dat heb je goed gelezen! Chocolade en rode wijn zijn een match made in heaven, dus waarom zou je ze niet combineren in een heerlijke glühwein? Voeg gewoon een paar stukjes donkere chocolade toe aan je traditionele glühwein recept en laat ze smelten voor een extra decadente traktatie.

Met honing en gember

Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke zoetstoffen boven geraffineerde suiker, dan is dit recept iets voor jou. Vervang de suiker in je traditionele glühwein recept door honing en voeg een snufje gember toe voor een subtiele kick.

Met appels en rozijnen

Deze variant geeft een fruitige twist aan je glühwein. Voeg gesneden appels en een handjevol rozijnen toe aan je basisrecept. De appels en rozijnen zullen de wijn absorberen en heerlijk sappig worden. Dit maakt ze een lekkere snack voor na het drinken!

Tips voor het maken van de perfecte Glühwein

Gebruik goede wijn
Hoewel je misschien in de verleiding komt om goedkope wijn te gebruiken omdat je het gaat mengen met andere ingrediënten, is de kwaliteit van de wijn toch belangrijk. Een goede wijn zal resulteren in een betere glühwein.

Overdrijf niet met de specerijen
Het is gemakkelijk om te veel specerijen toe te voegen, maar onthoud dat minder soms meer is. Te veel specerijen kunnen de wijn overweldigen en de andere smaken maskeren.

Laat de wijn niet koken
Glühwein moet langzaam en zachtjes worden verwarmd. Als de wijn kookt, zal de alcohol verdampen en kan de smaak veranderen.

Proef en pas aan
Iedereen heeft een andere smaak, dus aarzel niet om je glühwein aan te passen aan je eigen voorkeur. Voeg meer suiker toe als je het zoeter wilt, of meer specerijen als je het pittiger wilt.

Er is altijd ruimte om te experimenteren en je eigen perfecte glühwein recept te creëren. Proost!

Extra informatie

Heerlijke warme chocolademelk maak je zelf

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *