Zorg goed voor je huisdier in de winter

Terwijl we ons voorbereiden op de wintermaanden, moeten we ook denken aan onze harige, gevederde, en schubbenrijke vrienden. Hoe houd je je huisdier warm, veilig en gelukkig tijdens deze koude maanden?

Zorg goed voor je huisdier in de winter

Huisdieren in de winter

Veel huisdieren zijn, net als wij, dol op de sneeuw en vinden het fantastisch om in de kou te spelen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel ze misschien een dikke vacht of veren hebben, ze ook gevoelig zijn voor de kou. De winter kan uitdagend zijn voor onze huisdieren, dus het is aan ons om hen te helpen deze tijd van het jaar veilig en comfortabel door te komen.

Houd je huisdier warm

Het eerste waar we aan denken bij de winter is natuurlijk de kou. Of je nu een hond, kat, konijn, vogel, of reptiel hebt, het is belangrijk dat je je huisdier helpt warm te blijven.

Vachtverzorging

De vacht van je huisdier is de eerste verdediging tegen de kou. Zorg ervoor dat de vacht schoon en gezond is. Dit betekent regelmatig borstelen en, afhankelijk van het type huisdier, mogelijke extra bezoeken aan de dierenarts voor vachtverzorging.

Bescherming buitenshuis

Als je huisdier tijd buiten doorbrengt, zorg dan voor een warme, droge en tochtvrije schuilplaats. Voor honden kunnen speciale jassen of truien ook helpen om ze warm te houden tijdens wandelingen.

Warmte binnenshuis

Houd de temperatuur in je huis op een comfortabel niveau voor je huisdier. Zorg er ook voor dat er warme plekken zijn waar je huisdier kan rusten, vooral als je een oudere hond of kat hebt die mogelijk last heeft van artritis.

Voeding en hydratatie

Met de koude wintermaanden kan de voedingsbehoefte van je huisdier veranderen. Ze verbruiken mogelijk meer energie om warm te blijven, dus ze kunnen meer voedsel nodig hebben. Overleg altijd met je dierenarts over eventuele dieetwijzigingen.

Hydratatie is ook van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je huisdier altijd toegang heeft tot vers water. Als je huisdier buiten is, zorg er dan voor dat het water niet bevriest!

Veiligheid

De winter brengt specifieke gevaren met zich mee voor onze huisdieren. Denk aan antivries, dat zeer giftig kan zijn, of zout en andere chemicaliën die worden gebruikt om ijs op wegen en trottoirs te smelten. Houd deze stoffen uit de buurt van je huisdieren en zorg ervoor dat je de poten van je hond afspoelt na een wandeling.

Beweging en vermaak

Het is mogelijk dat je huisdier minder buiten komt vanwege de kou, maar dat betekent niet dat ze minder beweging nodig hebben! Zorg voor voldoende speeltijd binnenshuis en, indien mogelijk, kortere maar frequentere wandelingen voor honden. Voor katten kan je overwegen om kattenspeeltjes of een kattenkrabpaal te kopen om ze binnenshuis bezig te houden.

Zorg voor de gezondheid van je huisdier

Net als bij mensen kunnen de wintermaanden ook invloed hebben op de gezondheid van je huisdier. Blijf op de hoogte van de gezondheid van je huisdier en let op tekenen van ongemak of ziekte. Een bezoek aan de dierenarts voor een wintercheck-up kan een goed idee zijn.

Kunnen de pootjes van honden en katten bevriezen?

Hoewel de pootjes van honden en katten over het algemeen niet van nature bevriezen, hebben ze nog steeds bescherming nodig tegen koude temperaturen en andere elementen. In de winter vormen zout en chemicaliën die ze op hun pootjes kunnen krijgen van behandelde wegen en trottoirs de grootste bedreigingen.

En in extreem koude (en hete) klimaten kunnen de kussentjes van je huisdier uitdrogen en barsten​​. Controleer de pootjes van je huisdier regelmatig. Als je merkt dat de kussentjes van je huisdier droog of gebarsten zijn, kan het helpen om een speciale crème of zalf te gebruiken om de huid te hydrateren en te beschermen.

Extra informatie

Wees lief voor de vogels in de tuin tijdens de wintermaanden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *