De geschiedenis van Hutspot (stamppot peen en uien)

Voor degenen die niet bekend zijn met deze stamppot, hutspot is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit aardappelen, uien en wortelen die samen gekookt en daarna tot een stamppot gemengd worden. Het is warm, het is voedzaam, en het is het perfecte comfort food voor die koude, regenachtige dagen.

De geschiedenis van Hutspot (stamppot peen en uien)

De geschiedenis van Hutspot

Nu we weten wat hutspot is, laten we een beetje terug in de tijd gaan. Hutspot heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Tachtigjarige Oorlog. Volgens de legende is het recept voor hutspot ontstaan tijdens het Beleg van Leiden in 1574. De Spanjaarden, die de stad belegerden, verlieten plotseling hun kamp en lieten een pot met hutspot achter. De hongerige inwoners van Leiden namen het over en de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis.

Hoe maak je Hutspot?

Het mooie van hutspot is dat het ongelooflijk eenvoudig te maken is. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig: aardappelen, uien, wortelen, boter, melk, zout en peper. Hier is een eenvoudig en traditioneel recept voor hutspot. Dit recept is genoeg voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 gram winterpeen (of wortelen)
  • 2 grote uien
  • 50 gram boter
  • 100 ml melk
  • Zout en peper naar smaak
  • 500 gram klapstuk
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels

Bereiding

Vlees bereiden
Begin met het bereiden van het klapstuk. Doe het vlees in een pan, voeg water toe tot het vlees net onder staat, en voeg de laurierblaadjes en kruidnagels toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 3 uur zachtjes sudderen tot het vlees zacht is.

Groenten voorbereiden
Terwijl het vlees kookt, schil je de aardappelen en wortelen. Snijd de aardappelen in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig koken. Snijd de wortelen in plakjes en de uien in halve ringen.

Koken
Doe de aardappelen, wortelen en uien in een andere grote pan. Voeg water toe tot alles net onder staat. Voeg een beetje zout toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 20-25 minuten koken, of tot de groenten zacht zijn.

Stampen
Giet het water af en houd de pan even onder de koude kraan zodat de stoom eraf is. Voeg de boter en melk toe aan de pan. Stamp de aardappelen, wortelen en uien tot een smeuïge stamppot. Als je wilt, kun je het nog even doorroeren met een houten lepel om het extra romig te maken.

Op smaak brengen
Breng de hutspot op smaak met zout en peper.

Serveren
Snijd het klapstuk in plakken en serveer het bovenop de hutspot.

Leiden Ontzet en Hutspot: Een jaarlijkse traditie

Elk jaar op 3 oktober viert Leiden de bevrijding van de Spaanse belegering in 1574, een historische gebeurtenis die de loop van de Tachtigjarige Oorlog veranderde. De viering van Leiden Ontzet, ook wel bekend als ‘Drie Oktober’, is een unieke mix van herdenking, trots en feestvreugde.

En hutspot is onlosmakelijk verbonden met dit feest. Als deel van de viering, wordt een traditionele maaltijd van hutspot geserveerd, meestal vergezeld door haring en wittebrood, die ook een bijzondere historische betekenis hebben. Het verhaal gaat dat toen de Spanjaarden vluchtten, ze niet alleen een pot met hutspot achterlieten, maar ook haring en wittebrood.

Het eten van hutspot tijdens Leiden Ontzet is meer dan alleen het vieren van een historische overwinning; het is een viering van de veerkracht, de gemeenschapszin en de culturele identiteit van Leiden. Dus de volgende keer dat je van een kom hutspot geniet, denk dan terug aan de rijke geschiedenis en de tradities die het met zich meedraagt. Het is meer dan alleen een gerecht – het is een stukje Nederlandse cultuur in een kom.

Extra informatie

De lekkerste recepten voor boerenkool stamppot
De charme van zuurkoolstamppot
Een verrukkelijke veganistische stamppot

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *