Een verrukkelijke veganistische stamppot

Herinner je je de heerlijke stamppot die je oma vroeger maakte? De warme en geruststellende geur die het hele huis vulde op koude winterdagen, de lachende gezichten rond de eettafel, de knusheid die met elke hap werd opgenomen? Ja, ik weet dat je dat doet. Maar laten we ons nu voorstellen dat je een nieuw soort stamppot ontdekt, een die net zo voedzaam en smakelijk is, maar zonder dierlijke producten. Vandaag nemen we je mee op een culinaire reis om te leren hoe je een verrukkelijke veganistische stamppot kunt maken.

Een verrukkelijke veganistische stamppot

De ingrediënten

Het wonder van de veganistische stamppot zit hem in de eenvoud en veelzijdigheid van de ingrediënten. Deze hartverwarmende maaltijd bevat de volgende basisingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 600 g boerenkool of andijvie
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voorbereiding is het halve werk

Start je culinaire avontuur door de aardappelen te schillen en in gelijke stukken te snijden. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig koken. Was de boerenkool of andijvie grondig om eventueel zand of vuil te verwijderen. Snijd de uien en knoflook fijn, en hak de champignons in plakjes.

Koken maar!

Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de boerenkool of andijvie toe aan de pan.

De finishing touch

Terwijl de aardappelen en groenten koken, verwarm je de olijfolie in een koekenpan en fruit je de uien en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de champignons toe en bak ze tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Stampen maar!

Giet de aardappelen en groenten af, maar bewaar wat kookvocht. Stamp het mengsel tot een smeuïge stamppot. Als het te droog is, voeg dan wat kookvocht toe tot de gewenste consistentie bereikt is. Roer het champignon-ui mengsel erdoorheen. Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper.

En voilà! Daar heb je het, een heerlijke, voedzame veganistische stamppot. Of je nu een doorgewinterde veganist bent of gewoon op zoek bent naar nieuwe manieren om meer groenten in je dieet op te nemen, deze veganistische stamppot is een gemakkelijke en heerlijke manier

Extra informatie

De lekkerste recepten voor boerenkool stamppot
De geschiedenis van Hutspot (stamppot peen en uien)
De charme van zuurkoolstamppot

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *