Verkouden? De winter klopt op je deur!

Ah, de winter! Tijd van gezelligheid, warme chocomel, sneeuwballengevechten en… snifkuchhaaaaatsjie… verkoudheden. Inderdaad, wie kent het niet? Loopneuzen, niezen, en die eindeloze zakdoekensessies. Maar wat is verkoudheid eigenlijk, waarom komt het vaker voor in de winter, en belangrijker nog, hoe blijf je ervan verlost?

Verkouden? De winter klopt op je deur!

Wat is verkoudheid eigenlijk?

Laten we beginnen met het verduidelijken van wat verkoudheid nu precies is. In essentie is een verkoudheid een virale infectie van je bovenste luchtwegen. Dit kan je neus, keel en sinussen betreffen. En ja, je raadt het al, er zijn honderden virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, maar het rhinovirus is de meest voorkomende boosdoener.

Waarom zijn we vaker verkouden in de winter?

Velen van ons hebben de winter de schuld gegeven van hun verkoudheid. Maar waarom?

We zitten vaker binnen
De koude dwingt ons meer tijd binnenshuis door te brengen, dicht bij anderen. Dit maakt het voor virussen gemakkelijker om zich te verspreiden.

Verminderde zonlichtexpositie
Minder zon betekent minder vitamine D, wat kan leiden tot een verminderde immuunrespons.

Droge lucht
Verwarmingssystemen zorgen voor een droge lucht binnenshuis, wat de slijmvliezen kan uitdrogen, waardoor we vatbaarder worden voor virussen.

Tips om verkoudheid op afstand te houden

Let op de hygiëne
Handen wassen is de gouden regel. Doe het vaak en doe het goed. Ook het schoonmaken van oppervlakken zoals je telefoon of toetsenbord kan helpen.

Boost je immuunsysteem
Eet gezond, slaap voldoende, en zorg voor een dagelijkse dosis beweging. Overweeg ook voedingssupplementen zoals vitamine C en D.

Hydrateer
Drink voldoende water en gebruik eventueel een luchtbevochtiger in huis om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Ik ben al verkouden! Wat nu?

Het is zover: de verkoudheid heeft toegeslagen en je voelt je miserabel. Hoewel het een veelvoorkomend winterkwaaltje is, betekent dit niet dat je lijdzaam moet toekijken terwijl die loopneus je leven overneemt. Hier zijn enkele remedies om je sneller beter te voelen:

Pak je rust

Je lichaam heeft energie nodig om te herstellen. Dus nestel je op de bank, pak een goed boek of je favoriete serie en rust uit.

Drink veel

Warme thee, bouillon of gewoon water helpen om voldoende gehydrateerd te blijven.

Blijf positief

Mentaal welzijn heeft een sterke invloed op je fysieke gezondheid. Kijk naar die feel-good film of bel een vriend op voor een lach.

Maak van je badkamer een sauna

Zet de douche aan op het heetste niveau en laat de badkamer zich vullen met stoom. Ga zitten en adem diep in. Dit kan helpen om de luchtwegen te openen.

Kurkuma, gember en citroen

Dit zijn krachtige natuurlijke ontstekingsremmers. Maak een warme thee met deze ingrediënten om het immuunsysteem te stimuleren en keelpijn te verzachten.

Drink vlierbessensiroop

Vlierbessen staan bekend om hun antivirale eigenschappen. Een dagelijkse dosis kan de duur van de verkoudheid verkorten.

Vitamine C

Deze oude bekende mag niet ontbreken. Of je nu kiest voor een supplement of het uit voedsel haalt (zoals sinaasappels), vitamine C is cruciaal voor het immuunsysteem.

Maak een wandeling in de buitenlucht

Hoewel je misschien geneigd bent om binnen te blijven, kan frisse buitenlucht wonderen doen. Het helpt je hoofd te klaren, stimuleert de bloedsomloop en kan zelfs helpen om die verstopte neus een beetje te verlichten. Kleed je warm aan en geniet van de natuur.

Maak voor je gaat slapen je neus schoon

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar een schone neus voor het slapen gaan kan helpen bij een betere nachtrust. Gebruik zout water of een neusspray om je neusgangen te reinigen.

Nies in je elleboog

Het niezen in je handen is een no-go. Door te niezen in je elleboog help je de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen. Bovendien is het een stuk hygiënischer dan je handen vol snot te hebben.

Haal rustig adem door je neus

Diep ademhalen kan soms moeilijk zijn als je verkouden bent. Maar probeer rustig en regelmatig door je neus te ademen. Dit helpt om je neusgangen open te houden en kan ook rustgevend zijn.

Overweeg medicatie

Raadpleeg altijd eerst een arts of apotheker, maar sommige medicijnen kunnen symptomen verlichten.

Er zijn tal van manieren om met verkoudheid om te gaan en/of om te verlichten als je het toch te pakken hebt gekregen. Probeer verschillende methoden en kijk wat voor jou werkt. En onthoud: het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren. Als je je na een paar dagen niet beter voelt, is het raadzaam een arts te raadplegen. Sterkte en beterschap!

Hoe lang kun je verkouden zijn?

Verkoudheid is een veelvoorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen, voornamelijk veroorzaakt door het rhinovirus. De duur van een verkoudheid kan variëren, maar hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Beginfase
De eerste symptomen van een verkoudheid zijn vaak een zere keel en een loopneus. Deze beginnen meestal 1-2 dagen na blootstelling aan het virus.

Piektijd
Tussen dag 2 en dag 4 zijn de symptomen doorgaans het ergst. Je kunt ervaren: hoesten, niezen, een verstopte neus, keelpijn, lichte hoofdpijn, vermoeidheid en soms lichte koorts.

Afnemende symptomen
Na de piektijd beginnen de symptomen geleidelijk te verminderen. De hoest kan echter nog enkele dagen aanhouden.

Herstel
De meeste mensen herstellen binnen 7-10 dagen volledig van een verkoudheid. Hoewel de ergste symptomen meestal na een week verdwijnen, kan een hoest langer aanhouden, soms tot wel 2 of 3 weken.

Het is belangrijk op te merken dat kinderen vaker en langer verkouden kunnen zijn dan volwassenen. Een volwassene kan jaarlijks 2-3 keer verkouden worden, terwijl kinderen tot wel 8-12 verkoudheden per jaar kunnen ervaren, vooral als ze naar een kinderdagverblijf of school gaan.

Als je symptomen ernstiger worden, langer dan 3 weken aanhouden, of als je hoge koorts, ernstige hoofdpijn, pijn op de borst of kortademigheid ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Deze symptomen kunnen wijzen op een ernstiger aandoening, zoals een longontsteking, bronchitis, of een andere infectie die behandeling nodig heeft.

Extra informatie

De kou in? Weet wat bevriezingsverschijnselen zijn!
De uitdagingen van dakloosheid in de winter
Wat zijn wintervoeten en hoe kun je ze voorkomen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *