Maak je balkon winterklaar: tips & tricks!

De winter staat weer voor de deur, en wat is er nu fijner dan zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar te kunnen genieten van je eigen kleine stukje buitenruimte? Jawel, we hebben het over je balkon! Misschien is dit de eerste winter in je nieuwe flat, of misschien wil je gewoon wat ideeën voor het komende seizoen. Wat je reden ook is, vandaag gaan we het hebben over hoe je balkon winterklaar gemaakt kan worden, zodat je zelfs op de koudste dagen nog comfortabel en knus buiten kunt zitten.

Maak je balkon winterklaar: tips & tricks!

Maak je balkon schoon en veilig

Allereerst: schoonmaken. Begin met het verwijderen van alles dat niet vorstbestendig is, en geef je balkon een grondige schoonmaakbeurt. Let speciaal op groene aanslag op je tegels, die kan namelijk erg glad worden in combinatie met regen, sneeuw of vorst.

Bescherm je planten

Nu we een schoon balkon hebben, is het tijd om onze aandacht te richten op de planten. Niet alle planten kunnen tegen de winterse kou. Een deel zal je waarschijnlijk naar binnen moeten halen, maar sommige balkonplanten, zoals winterjasmijn en kerstrozen, zijn juist winterhard. Die kun je dus gerust buiten laten staan.
Maar ook winterharde planten hebben wat extra zorg nodig in de winter. Bescherm de wortels met wat extra mulch, of wikkel de pot in noppenfolie om ze warm te houden.

Maak het gezellig!

Nu we ons hebben gericht op de praktische zaken, is het tijd voor het leuke onderdeel: het gezellig maken! Winterse decoraties kunnen je balkon omtoveren tot een winterwonderland. Denk aan lichtslingers, winterse planten zoals hulst, of een klein kerstboompje. Maar vergeet ook de warme dekens en kussens niet! Kies voor materialen zoals wol en nepbont om de ruimte extra warm en gezellig te maken.

Wil je zorgvuldig omgaan met energie? Een verlichting op zonne-energie kan een milieuvriendelijke optie zijn, en let erop dat je lichtbronnen kiest die weerbestendig zijn.

Warmte

Er zijn tegenwoordig compacte terrasverwarmers verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor kleinere ruimtes zoals balkons. Zo kun je zelfs tijdens een koude winteravond genieten van je eigen knusse buitenruimte.

Voor degenen die de voorkeur geven aan een meer natuurlijke warmtebron, overweeg dan een vuurkorf. Ze nemen niet veel ruimte in beslag, maar ze bieden warmte en een gezellige sfeer. Let wel op de veiligheid!

Vergeet ook geen warme dekens neer te leggen! Dat is niet alleen lekker warm, maar ook heerlijk knus!

Een opbergplek voor winterbenodigdheden

Tot slot, een plek om de winterbenodigdheden op de bergen. Denk aan een kleine, weerbestendige opbergkist waarin je extra dekens, handschoenen, en misschien zelfs wat dranken en snacks kunt bewaren.

Haal die wintertruien maar uit de kast, zet een kop warme chocolademelk klaar, en haal de winterse gezelligheid naar je balkon!

Extra informatie

Hoe maak je je woning winterproof?
De tuin winterklaar maken, hoe doe je dat?
Maak je auto klaar voor de winter!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *