De griep in de winter, voorkomen en genezen

Met het aanbreken van het seizoen van warme chocolademelk, dekentjes en kerstfilms komt ook de jaarlijkse ongenode gast: de griep. Ja, die vervelende snuit- en hoestperiode waar niemand op zit te wachten. Beter is natuurlijk om die gast niet binnen te laten, maar hoe doe je dat? Hoe sluit je de griep buiten en als hij toch een voet tussen de deur heeft gezet, hoe gooi je hem dan zo snel mogelijk weer de straat op?

De griep in de winter, voorkomen en genezen

Wat is die wintergriep eigenlijk?

Even snel wat biologie. De griep, of influenza, is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het influenzavirus. Dit sluwe virusje heeft de gewoonte om elk jaar een beetje te veranderen, waardoor ons immuunsysteem het elk jaar opnieuw moet herkennen. Vandaar die jaarlijkse griepgolf.

Wat zijn de symptomen van de griep?

Griep, veroorzaakt door het influenzavirus, kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van het specifieke type virus en de betrokken persoon. Maar er zijn enkele algemene symptomen waarmee je griep kunt herkennen:

Koorts
Dit is een van de meest voorkomende symptomen. Een plotselinge verhoging of koorts kan enkele dagen duren.

Hoesten
Zowel droge als productieve hoest komt vaak voor bij griep.

Spier- en gewrichtspijn
Veel mensen met griep voelen pijn of algemene malaise in hun spieren en gewrichten.

Hoofdpijn
Dit kan variëren van mild tot ernstig.

Vermoeidheid en zwakte
Je kunt je extreem moe of zwak voelen, soms wel voor een paar weken.

Keelpijn
Dit kan variëren van mild tot ernstig.

Loopneus of verstopte neus
Dit symptoom is vaker geassocieerd met verkoudheid dan met griep, maar het kan bij beide voorkomen.

Rillingen en zweten
Dit kan samen gaan met koorts.

Verlies van eetlust.
Je hebt gewoon even geen zin in eten.

Misselijkheid, overgeven en diarree
Hoewel dit vaker voorkomt bij kinderen met griep, kunnen volwassenen deze symptomen ook ervaren. Het is echter belangrijk op te merken dat misselijkheid en braken niet de primaire symptomen zijn van de meest voorkomende stammen van het influenzavirus.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen, kinderen en mensen met bepaalde chronische aandoeningen kunnen ernstigere symptomen ervaren en lopen een hoger risico op complicaties van de griep.

Als je denkt dat je griep hebt, is het raadzaam om je arts te raadplegen, vooral als je tot een risicogroep behoort. Het is ook belangrijk op te merken dat er andere ziektes zijn met symptomen die lijken op die van griep. Een nauwkeurige diagnose is essentieel voor de juiste behandeling.

Waarom voel je je in de avond zieker?

Veel mensen melden dat ze zich ’s avonds zieker voelen, of het nu gaat om een verkoudheid, griep of een andere aandoening. Dit fenomeen kan het resultaat zijn van verschillende factoren:

Circadiane ritmes
Ons lichaam heeft een intern klokmechanisme dat onze dagelijkse fysiologische processen reguleert, bekend als het circadiane ritme. Dit ritme beïnvloedt lichaamstemperatuur, hormoonniveaus, immuunfunctie en vele andere systemen. Bij sommige ziekten, zoals infecties, kunnen symptomen zoals koorts ’s avonds toenemen, deels vanwege deze ritmes.

Activiteitsniveau
Overdag zijn we vaak actiever, wat kan afleiden van hoe we ons werkelijk voelen. Wanneer we ’s avonds tot rust komen, worden we ons meer bewust van onze symptomen. Bovendien kunnen de inspanningen van de dag de symptomen verergeren door vermoeidheid.

Hormonale veranderingen
Bepaalde hormonen die gedurende de dag worden afgegeven, zoals cortisol (dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft), kunnen pieken in de vroege ochtend en dalen in de avond. Als cortisolniveaus dalen, kunnen ontstekingsreacties en bijbehorende symptomen intenser worden.

Hydratatie en voeding
Gedurende de dag kunnen variaties in voedsel- en vochtinname symptomen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, als je gedurende de dag onvoldoende drinkt, kun je je ’s avonds uitgedroogder en daardoor zieker voelen.

Mentale vermoeidheid
Na een lange dag kan mentale vermoeidheid bijdragen aan het gevoel van malaise. Stress, angst en focus op symptomen kunnen dit gevoel versterken.

Omgevingsfactoren
De omgeving waarin je je ’s avonds bevindt, kan ook bijdragen aan het gevoel zieker te zijn. Droge lucht in verwarmde ruimtes kan bijvoorbeeld symptomen van verkoudheid of ademhalingsaandoeningen verergeren.

Waarom juist in de winter?

Het influenzavirus voelt zich als een vis in het water tijdens de koude, droge wintermaanden. Daarnaast zitten we in de winter vaker binnen, dicht op elkaar, waardoor het virus makkelijker van persoon naar persoon kan hoppen. Combineer dit met een verlaagde weerstand door minder zonlicht en vitamine D, en je hebt het perfecte recept voor een griepuitbraak.

Beter voorkomen dan genezen

Hygiëne: Handen wassen!

De gouden regel: was je handen regelmatig. En met regelmatig bedoel ik écht regelmatig. Voor het eten, na het toiletbezoek, na het neus snuiten, en ga zo maar door.

Boost je immuunsysteem

Vitamine C, vitamine D, zink, echinacea… Er zijn talloze supplementen die claimen je weerstand te verhogen. Maar het beste medicijn? Een gevarieerd en gezond dieet, voldoende slaap en regelmatige beweging. Oh, en vergeet niet te lachen, dat doet ook wonderen! Dat heeft met positieve energie en zo te maken en dat is altijd goed voor je gezondheid! Dus lach, geniet, ontspan, doe leuke dingen. Hoe meer jij geniet, hoe meer je immuunsysteem wordt vergroot.

Ik heb de griep! Wat nu?

Oké, ondanks al je voorbereidingen ben je toch geveld. Balen! Maar er zijn manieren om het leed te verzachten.

Rust, rust en nog eens rust

Je lichaam heeft energie nodig om tegen het virus te vechten. Dus plof neer op die bank, kijk je favoriete series en neem voldoende slaap.

Goed blijven drinken

En dan heb ik het niet over alcohol. Water, thee, bouillon; zorg dat je gehydrateerd blijft. Dit helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren.

Pijnstillers en koortsremmers

Overleg met je apotheek of huisarts welke middelen je het beste kunt nemen. Paracetamol is vaak een goede eerste keuze.

Warm blijven

Het is een mythe dat je een virus kunt ‘uitzweten’, maar je comfortabel voelen kan het herstel wel versnellen. Dus trek die wollige sokken en trui aan maar zorg ervoor dat je jezelf niet opstookt, want dat werkt alleen maar in je nadeel. Je lichaam moet zijn hitte (van de koorts) ook kwijt kunnen raken.

De wereld vergaat niet

Ja, griep hebben is vervelend. En ja, het kan je flink uit de running halen. Maar onthoud: in de meeste gevallen ben je na een weekje (of twee) weer helemaal de oude. Luister goed naar je lichaam, geef het wat het nodig heeft, en voor je het weet zit je weer topfit aan de kersttafel!

Extra informatie

Verkouden? De winter klopt op je deur!
De uitdagingen van dakloosheid in de winter
Winterse vitamines, welke kun je goed gebruiken?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *