Herfst in verschillende culturen en tradities

Herfst, het seizoen van pompoenen, warme chocolademelk, en natuurlijk de betoverende kleuren van vallende bladeren. Maar terwijl we hier in Nederland de herfst associëren met knus binnen zitten en het begin van het stookseizoen, beleven mensen over de hele wereld dit seizoen op heel verschillende manieren. Van festivals tot traditionele rituelen, de herfst brengt een scala aan culturele vieringen met zich mee.

Herfst in verschillende culturen en tradities

De eeuwenoude tradities van China: Het Midherfstfestival

In China is de herfst meer dan alleen maar een seizoensverandering. Het is een tijd voor familie, dankbaarheid en, natuurlijk, eten! Het Midherfstfestival, ook wel bekend als het Maanfeest, is een van de belangrijkste feesten in de Chinese kalender. Families komen bij elkaar om de volle maan te bewonderen, gedichten te reciteren, en maankoeken te eten. Deze zoete traktaties zijn gevuld met rode bonenpasta, lotuspasta en soms zelfs met gezouten eierdooiers, die de maan symboliseren.

Amerika: Pumpkin spice en Halloween

In Amerika is de herfst onlosmakelijk verbonden met het fenomeen ‘Pumpkin Spice’. Van lattes tot muffins, de pompoensmaak is overal. Maar de echte klapper is Halloween. Kinderen gaan verkleed langs de deuren voor ’trick-or-treat’, terwijl volwassenen zich uitleven in het versieren van huizen en het organiseren van griezelfeesten. Het is een tijd waarin de grenzen tussen de ‘gewone’ wereld en het ‘bovennatuurlijke’ vervagen, en dat wordt gevierd met veel snoep en griezelig plezier.

Dia de los Muertos in Mexico

Waar Halloween eindigt, begint in Mexico de Dia de los Muertos, ofwel de Dag van de Doden. Dit festival, dat plaatsvindt van 31 oktober tot 2 november, is een levendige en kleurrijke viering ter ere van de overleden geliefden. Families maken altaren, versierd met bloemen, foto’s, en favoriete spullen van de overledenen. Het is geen sombere gelegenheid, maar juist een feestelijke manier om de levens van geliefden te vieren.

India: Navratri en Dussehra

In India luidt de herfst het festival van Navratri in, een negen nachten durend spektakel ter ere van de godin Durga. Gevolgd door Dussehra, een festival dat de overwinning van goed over kwaad viert. Mensen vasten, dansen en zingen, en de straten zijn gevuld met kleurrijke optochten en gigantische papier-maché effigies van demonen die worden verbrand als symbolische overwinning van het goede.

Duitsland: Oktoberfest, bier en lederhosen

En dan hebben we Duitsland, het land van bier en worst, waar de herfst synoniem is aan Oktoberfest. Hoewel het feest oorspronkelijk in München wordt gehouden, zijn er tegenwoordig overal ter wereld Oktoberfest-vieringen. Denk aan grote tenten, volksmuziek, en natuurlijk liters en liters bier.

Japan: Momijigari en de kunst van het bladeren kijken

In Japan is er een prachtige traditie genaamd ‘Momijigari’, wat letterlijk vertaald ‘rode bladeren jagen’ betekent. Mensen trekken de natuur in om de veranderende kleuren van de bladeren te bewonderen. Het is een tijd voor reflectie en schoonheid, waarbij het natuurschoon wordt gevierd met picknicks en wandelingen.

Een wereldwijde viering

De herfst is een magische tijd die over de hele wereld op unieke manieren wordt gevierd. Of je nu een maankoek eet in China, danst tijdens Navratri in India, of geniet van een Pumpkin Spice Latte in Amerika, de essentie blijft hetzelfde: het is een tijd van verandering, dankbaarheid en familie. Dus, hoe je ook kiest om deze herfst te vieren, vergeet niet om even stil te staan bij de rijke tradities en culturen die deze wereld te bieden heeft. En wie weet, misschien voeg je dit jaar een nieuwe traditie toe aan je eigen herfstvieringen!

Extra informatie

De magie achter verkleurende bladeren
De tuin winterklaar maken, hoe doe je dat?
Maak je balkon winterklaar: tips & tricks!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *