Zelf marsepein maken voor het Sinterklaasfeest

Voordat we beginnen met koken, laten we eerst eens kijken wat marsepein eigenlijk is. Marsepein is een heerlijke zoete lekkernij die traditioneel wordt gemaakt van amandelen en suiker. Deze twee ingrediënten worden samen gemalen tot een fijne pasta, die vervolgens kan worden gekleurd en gevormd tot allerlei vormen en figuren. Ideaal voor het Sinterklaasfeest!

Zelf marsepein maken voor het Sinterklaasfeest

De ingrediënten

Nu we weten wat marsepein is, kunnen we aan de slag. Hier zijn de ingrediënten die we nodig hebben:

  • 200 gram amandelen (blancheren of kant-en-klaar kopen)
  • 200 gram fijne suiker (poedersuiker werkt het beste)
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel amandelextract (optioneel)

De amandelen voorbereiden

Als je hebt gekozen voor het blancheren van je eigen amandelen, is dit de eerste stap. Het is een beetje extra werk, maar het geeft een heerlijke, verse smaak. Breng een pot water aan de kook, voeg de amandelen toe en laat ze ongeveer een minuut koken. Giet ze dan af en pel de huidjes eraf. Als je gekozen hebt voor kant-en-klare geblancheerde amandelen, dan kun je deze stap overslaan.

Maal de amandelen en suiker

Doe de amandelen en suiker in een keukenmachine en maal ze tot een fijn mengsel. Zorg ervoor dat je regelmatig stopt om de zijkanten van de kom schoon te maken, zodat alles gelijkmatig wordt gemengd.

Voeg het water en het amandelextract toe

Voeg het water en het amandelextract (als je dat gebruikt) toe aan het mengsel in de keukenmachine. Pulseer tot het een samenhangende massa wordt. Als het te droog is, voeg dan een beetje meer water toe; als het te nat is, voeg dan een beetje meer suiker toe.

Kneed en vorm de marsepein

Haal de marsepein uit de keukenmachine en kneed het op een schoon oppervlak tot het zacht en soepel is. Als het nog steeds te korrelig is, kneed er dan nog een beetje suiker doorheen.

Laat het rusten

Een belangrijke stap in het maken van marsepein is het laten rusten. Dit geeft de ingrediënten de kans om goed te mengen en geeft zijn kenmerkende textuur. Wikkel de marsepein in plasticfolie en laat het minstens een paar uur, maar het liefst een nacht, rusten in de koelkast.

Aan de slag

Nu je zelfgemaakte marsepein klaar is, is het tijd om creatief te worden. Je kunt het kleuren met voedselkleurstof en vormen tot allerlei leuke Sinterklaasfiguren, zoals schoentjes, wortels voor het paard van Sinterklaas, of natuurlijk de traditionele Sinterklaas en Pieterbaas.

Hoe bewaar je marsepein?

Dek de marsepein goed af met plasticfolie en verzegel het vervolgens in een plastic zak. Op deze manier blijft het vochtig en neemt het geen geuren op. Het blijft drie maanden goed in de koelkast of tot zes maanden in de vriezer. Zorg ervoor dat je het op kamertemperatuur brengt voordat je het gebruikt​​.

Marsepein versus fondant

Hoewel deze zoete pasta’s op vergelijkbare manieren worden gebruikt, zoals het bedekken van cakes, zijn marsepein en fondant niet hetzelfde. Fondant wordt voornamelijk gemaakt van suiker, terwijl de overheersende smaak van marsepein amandel is. En hoewel ze beide kneedbaar zijn en in verschillende kleuren kunnen worden geverfd, is marsepein gemakkelijker te bewerken, minder snel te barsten en droogt het niet uit zoals fondant doet​​.

Conclusie

Marsepein maken geeft je de kans iets lekkers te maken dat iedereen kan waarderen. Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en begin met het maken van je eigen heerlijke marsepein!

Extra informatie

Het gezelligste feest van het jaar: Sinterklaasfeest!
Zo maak je je eigen kruidnoten!
Heerlijke warme chocolademelk maak je zelf

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *