Het gezelligste feest van het jaar: Sinterklaasfeest!

Het Sinterklaasfeest begint eigenlijk halverwege november, wanneer Sinterklaas en zijn trouwe dienstknechten, de Pieten, vooruitgaan in Nederland. Dit is altijd een groots evenement vol feestelijkheden, sinterklaasliedjes en natuurlijk pepernoten! Kinderen kijken hier maanden naar uit en het is altijd een waar spektakel om de boot uit Spanje de haven binnen te zien varen.

Het gezelligste feest van het jaar: Sinterklaasfeest!

De historie van Sinterklaas

Het Sinterklaasfeest zoals we dat vandaag de dag kennen in Nederland heeft een lange en rijke geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen. Het feest is gebaseerd op de figuur van Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra, een stad in het huidige Turkije, die in de 4e eeuw leefde. Sint-Nicolaas stond bekend om zijn gulheid en liefdadigheid, vooral richting kinderen, wat hem de perfecte figuur maakte voor een kinderfeest.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen werd de naamdag van Sint-Nicolaas, op 6 december, al gevierd, vooral in de kerk. Sinterklaas was de beschermheilige van de kinderen, gezinnen van zeelieden, kooplieden en studenten. In deze tijd begon de traditie van het geven van geschenken aan kinderen.

19e eeuw

In de 19e eeuw kreeg het Sinterklaasfeest in Nederland zijn huidige vorm. Schrijver Jan Schenkman schreef in 1850 het boekje “Sint Nicolaas en zijn knecht”, waarin veel elementen werden geïntroduceerd die nu kenmerkend zijn voor het feest, zoals de intocht van Sinterklaas, de roe, de zak van Sinterklaas, en het idee dat hij uit Spanje komt. Ook de figuur van Zwarte Piet zoals we die nu kennen, werd in dit boekje voor het eerst geïntroduceerd.

20e en 21e eeuw

In de 20e en 21e eeuw bleef het Sinterklaasfeest zich ontwikkelen en veranderen. Zo werd het steeds meer een familiegebeuren en werden er nieuwe tradities toegevoegd, zoals het zetten van de schoen en het vieren van pakjesavond op 5 december. Ook ontstaan ​​er discussies over de figuur van Zwarte Piet en zijn rol in het feest. Belangrijk om de discussies het werkelijke feest niet te laten overschaduwen. Want één ding is al die eeuwen hetzelfde gebleven: het is een feest van gezelligheid, cadeautjes en, bovenal, de magie van Sinterklaas, met of zonder zwarte pieten. Uiteindelijk zit de werkelijke magie van Sinterklaas in ons hart…

Waar is de intocht in 2023?

Dit jaar komt Sinterklaas aan in de prachtige stad Gorinchem! Op zaterdag 18 november 2023 zal de Goedheiligman voet aan wal zetten in deze historische stad. Het volgende weer een spectaculaire aankomst te worden die op televisie live zal worden uitgezonden door de NTR vanaf 12:00 uur. Pak een warme chocolademelk, nestel je op de bank en maak je klaar voor de magische aankomst van Sinterklaas!

De traditie van de schoen zetten

Eén van de meest geliefde tradities tijdens het Sinterklaasfeest is het zetten van de schoen. Kinderen zetten ’s avonds hun schoen, vaak met iets lekkers voor het paard van Sinterklaas en een mooie tekening voor de Sint zelf. De volgende ochtend vonden ze dan een cadeautje in hun schoen, verdwenen door een Piet die ’s nachts langs is geweest. Het is een traditie vol verwachting en opwinding, en brengt altijd veel vreugde.

Sinterklaasliedjes en pepernoten

Het Sinterklaasfeest zou niet compleet zijn zonder de traditionele Sinterklaasliedjes en pepernoten. Overal in het land hoor je kinderen deze liedjes zingen en de geur van versgebakken pepernoten is onlosmakelijk verbonden met deze tijd van het jaar. Het samen zingen en snoepen afgezonderd een gevoel van saamhorigheid en gezelligheid, wat dit feest zo speciaal maakt.

Pakjesavond: Het hoogtepunt van het feest

Dan is er natuurlijk nog pakjesavond, het hoogtepunt van het Sinterklaasfeest. Op 5 december worden alle cadeautjes uitgepakt, vaak begeleid door gedichten en verrassingen. Het is een avond vol plezier, spanning en gezelligheid. De voorpret, het uitpakken van de cadeautjes en het samenzijn met familie en vrienden maken pakjesavond tot een rustige ervaring.

De magie van het Sinterklaasfeest

Wat het Sinterklaasfeest echt uniek maakt, is de magie die het zich meebrengt. Het is een feest vol tradities en rituelen, waarbij de fantasie van kinderen de vrije loop krijgt. Van het zetten van de schoen tot het uitpakken van de cadeautjes op pakjesavond, het paard op het dak, elke stap is gevuld met verwondering en plezier. Het is een tijd van het jaar waarin we zelfs alle zorgen kunnen vergeten en ons kunnen onderdompelen in de wereld van Sinterklaas en zijn Pieten.

Extra informatie

Zelf marsepein maken voor het Sinterklaasfeest
Zo maak je je eigen kruidnoten!
Heerlijke warme chocolademelk maak je zelf

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *